بیشترین فجایع ساختمانی در ایران مربوط به بی کیفیتی ملات است
به گزارش «صما» عصر سهشنبه 4/2/97 علیاصغر حمزه گودرزی رییس و محمد کنگانی دبیر انجمن ملات ایران با حضور در ساختمان «صما» به بیان چالشهای این انجمن پرداختند.
برای معرفی و آشنایی با اهداف، برنامهها و ضرورتهای کاری این انجمن، خبرنگار «صما» با دکتر علیاصغر حمزه گودرزی از پیشکسوتان صنعت سیمان کشور که رئیس هیئتمدیره انجمن است؛ همچنین مهندس محمد کنگانی دبیر انجمن ملات ایران، به گفتوگو نشست که ماحصل این گفتوگو به شرح ذیل میآید:
لطفاً توضیحاتی در مورد دلایل تأسیس انجمن ملات بیان کنید.
فکر ایجاد انجمن صنفی ملات آماده از ابتدای سال ۱۳۹۱ شکل گرفت. جلسات متعددی برای تشکیل انجمن با شرکتها و افرادی که تمایل به حضور در انجمن داشتند، برگزار و نهایتاً پیشنهادمان را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کار اعلام کردیم. وزارت هم از وزارت صنعت، معدن و تجارت استعلام گرفت و اولین جلسه هیئت مؤسس، با حضور جمعی از تولیدکنندگان ملاتهای آماده موجود کشور، پنجم تیرماه ۹۲ با حضور نماینده وزارت کار در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تشکیل شد و رسماً با عنوان انجمن ملات خشک آماده فعالیت خود را آغاز کردیم. در حال حاضر این انجمن بانام ملات ایران معرفی میشود.
اهداف اصلی تشکیل انجمن ملات ایران چیست؟
از ۸۰ سال گذشته تاکنون که اولین کارخانه تولید سیمان در تهران توسط آلمانیها ساخته شد، کارگران ساده سیمان را با ماسه و شن غیراستاندارد و بدون روش اصولی مخلوط نموده و به مصرف میرساندند؛ بنابراین بدون آگاهی از فرآیند درست و اصولی تهیه ملات و بتن، ساختمانسازی با استفاده از سیمان آغاز شد که متأسفانه هنوز هم با این شیوه در جریان است. انجمن ملات ایران تشکیل شد تا تولید و کاربرد انواع ملاتها را شناسایی و با اطلاعرسانی صحیح به جامعه، این بخش مهم ساختمانی موردتوجه قرار گیرد.
حمزه گودرزی: با توسعه تکنولوژی ساختمان در ایران نیازهای جدیدی به وجود آمده است که روش سنتی تولید ملات پاسخگوی آن نیست. بهعنوانمثال، در دنیا ملات شاتکریت و ملات بنایی و نماسازی و دهها کاربرد دیگر بهطور آماده و با استاندارد لازم تهیه و در اختیار مشتری و مصرفکننده قرار میگیرد؛ بنابراین در چند جمله میتوان گفت رویکرد این انجمن تنها توجه به مقوله فنی و تولید محصول نیست در حال حاضر این انجمن به دنبال فرهنگسازی، بازار سازی و معرفی صحیح به جامعه است. در حال حاضر دنیای ملات بسیار گسترده است بهطور مثال در کشور توسعهیافتهای مانند آلمان 400 نوع ملات برای کاربردهای متفاوت است؛ زیرا هر ملات پاسخ گوی نیاز یک مسئله است.
بهطورکلی منظور از ملات چیست؟ و دارای چه ویژگیهایی است که انجمنی مختص این محصول تشکیلشده است؟
کنگانی: ازنظر حرفهای و مهندسی هرگونه چسبانندهای که در ساختمان مورداستفاده قرار گیرد یا چند مصالح را به هم بچسباند، ملات نامیده میشود. با این تفاسیر مصالحی مانند گچ، ماسه و سیمان، دوغاب و حتی رزینها ملات محسوب میشوند. این تقسیمبندیها باعث خواهد شد درک صحیحی از فیلد گسترده ملات داشته باشیم این ملات بهواسطه باندر بودن و چسباننده مصالح دیگر زا اهمیت فوقالعاده یا برخوردار است در حال حاضر در بیشترین آسیب سازه در زلزله و تخریب ساختمانها مربوط به فروپاشی دیوارهاست و بهطور یقین این مورد ناشی از کاربرد ملاتهای نامرغوب و با روش غلط توسط سازندگان غیرحرفهای است. مثلاً با ملات موجود نمیتوان بند عمودی را در آجرکاری اجرا نمود درحالیکه بند عمودی در زلزله و پایداری دیوارها بسیار مهم است.
اگر نگاهی به تصاویر دیوارهای ازهمپاشیده زلزله کرمانشاه داشته باشید بهوضوح میتوان به بیکیفیتی ملات ها پی برد. یکی از اصلیترین بخشهای ساخت ملات ترکیب صحیح آن است. در حال حاضر در بیشتر ساختوسازها کارگرهای ساختمانی ماسه و سیمان را روی تلی از خاک ترکیب کرده مورداستفاده قرار میدهند. این در حالی است که بخش اعظمی از این ملات که شامل دوغاب سیمان بوده و نقش چسبندگی را بر عهده دارد جذب تل خاک شده است.به هر حال امروزه در دنیا ملات آماده بدون افزودنی معنی ندارد اما متأسفانه در مصرف افزودنی هم شاهد اشتباهات مضاعفی هستیم. بهعنوانمثال، حتی در بحث ملات بنایی با استفاده از ماسه و سیمان، چندین نوع ملات داریم که هرکدام بهتناسب کاربری که دارند، تهیه و بهصورت آماده عرضه میشوند