بند کشی در آجر کاری
یکی از مهمترین بخش ها در ساخت دیوارهای آجری در گذشته و امروز بندکشی در آجر کاری می باشد. بند کشی در کارهایی نظیر دیوار، ستون، پایه، جرز و ب طور کلی در همه نماسازی ها کاربرد فراوانی دارد. البته این اهمیت در گذشته دوچندان بوده به طوری که برای امر بند کشی استاد کارانی ماهر به نام بند کش در راستای زیباسازی بنا، به کار گرفته می شدند، در حالی که امروزه بند کشی به عهده خود استاد آجر چین است.
علت استفاده از بند کشی در نماسازی آجری
مقاومت بنا و رعایت اصول بهداشتی
در گذشته که آجر بیشترین استفاده را در بخش های مختف یک بنا داشته است، بند کشی ب شکل هم سطح با رج های آجری اجرا می شده است، که نتیجه آن یک سطح صاف و پرداخت شده و در نتیجه رعایت اصول بهداشتی بوده؛ چراکه این سطح صاف و یک دست نما موجب از بین رفتن فضای خالی در بندهای افقی و عمودی می شود که نتیجه آن جلوگیری از رشد و نمو انواع باکتری و میکروب و ممانعت از لانه سازی حشرات و حتی کرم ها می باشد.
این همسطح بودن علاوه بر رعایت اصول بهداشتی منجر به افزایش مقاومت اسکلت های آجری از طریق محافظت نبش رج ها به وسیله ی پوشش بندها می شود.
شکل دادن به نمای آجری
زیباسازی نما همواره در کارهای آجری مورد توجه بوده است. از زمان های دور برای مسطح کردن بند های خالی افقی و عمودی از ماسه نرم، گرد آهک یا شیره آهک به همراه گل نی استفاده می شده است.
در سال های بعد نوع دیگری از بند کشی تحت عنوان فتیله به شکل مدور (برجسته یا توگود) مورد استفاده قرار گرفت. نوع فتیله مدور برجسته رایج تر از نوع توگود بوده و بیشتر مورد استفاده قرار می گرفته است.
این نوع بند کشی به صورت دو مرحله ای انجام می شده است:
مر حله اول اجرای زیر کار یا لایه زیرین بند کاری است که به آن بند ساده نیز می گویند. برای مسطح کردن زیرکار، در بند ها به صورت زیرسازی از ملات ماسه نرم و آهک همراه با گل نی استفاده می شده است. مرحله دوم که همان لایه روئین است، بند فتیله برجسته مدور از سطح آجرکاری به قطر یک سانتی متر و در رنگ های سفید، آجری و یا مشکی ساخته می شده است.