اصول طراحی نمای ساختمان
قبل از معرفی اصول طراحی نمای ساختمان لازم است به اهمیت نمای ساختمان بپردازیم. طراحی نمای ساختمان یکی از مهمترین بخشهای طراحی هر ساختمانی با هر کارکردی می باشد. شاید علت اصلی آن باشد که نمای ساختمان اولین مرحله برخورد مخاطبین با ساختمان و شروع مرحله اثرگذاری بر آنهاست.
نمای مستقل یک ساختمان
ناگفته پیداست که زیبایی و چشم نواز بودن نما و همچنین تناسب نما با کارکرد ساختمان می تواند معرف ویژگیهای درونی ساختمان شما باشد. و یا ویژگیهایی باشد که شما به عنوان طراح یا مالک قصد ارائه آن ویژگیها به مخاطب را دارید.
یک طراحی نمای خوب میتواند اثری هنری و جذاب باشد که چشم هر بیننده ای را خیره کند. همچنین پیام دلخواه طراح را در ذهن مخاطب ایجاد نماید. این قابلیت طراحی نما در معرفی ویژگیهای بنا و همچنین ارزش افزوده ای که از این طریق به ساختمان اضافه می گردد، سبب شده است تا طراحی نمای ساختمان دارای ارزشی روزافزون گردد.
اصول طراحی نمای ساختمان در راستای طراحی فضای شهری
یکی دیگر از عوامل موثر بر اهمیت طراحی نما، اثرگذاری عمیق آن بر طراحی فضای شهری است. در دهه های اخیر طراحی نما، با تاكید بیشتر بر اهمیت فضاهای عمومی و منظر شهری، اهمیت دو چندانی پیدا کرده است.
طراحی نما به عنوان یکی از عناصر حیاتی در معماری ویژگی ها و امکانات ساختمان را نمایان می سازد. در حقیقت طراحی خوب نما میتواند علاوه بر خود ساختمان بر آرامش بخشی و دلنشینی منظر شهری نیز موثر افتد.
برکسی پوشیده نیست که ما انسان ها بیشتر زمان زندگی خود را در داخل شهرها می گذارنیم. به همین دلیل است که مراجع قانونگذار نیز برای طراحی نمای ساختمان قوانین دقیق و پیچیدهای را وضع می نمایند و همچنین به صورت دوره ای آنها را بازنویسی می کنند. این قوانین علاوه بر اینکه ناظر بر کیفیت مصالح ساختمانی و ایمنی هستند، بر هماهنگی آن با منطقه محل اجرای ساختمان نیز نظارت دارند.
باید به یاد داشت اگر هر ساختمان، بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان های اطراف، طراحی گردد هماهنگی نمای شهری در منطقه از میان می رود.
نکات پر اهمیت در طراحی نمای ساختمان شامل این موارد می باشند:
- مصالح مورد استفاده
- فرم ، شکل و سطوح
- هارمونی رنگ به کار رفته در اجزای مختلف نما
- طراحی ورودی ساختمان
- پیشامدگی حجمی نما
- خط آسمان
- طراحی بام
- طراحی ساختار بازشو در صورت امکان